Monday, November 21, 2011

Roselle

Assalamualaikum..
Sekarang ni dok tunggu keputusan encik suami sama ada kami boleh ikut pergi KL malam ni atau tidak,baju semua dah kemas.Harap dapatla good news jap lagi...;-) Kali ni update pasal air roselle,buah roselle yang mak bagi masa kami balik bulan lepas...Ok jomla tengok apa yang ada...('',)

Roselle dari kebun mak...
Hasil dari kebun mak,hampir penuh satu baldi...

Siap dibersihkan..

Taraaa...Siap untuk di minum,,,nyamannnn...('',)

~Resepi~

~Buah roselle (bersihkan dan buang biji)
~Gula

Cara-cara

~Rebus buah roselle dan tapis,rebus dan tapis beberapa kali hingga warnanya menjadi pudar..
(mariam ulang rebus 4-5 kali)
~Setiap kali rebus jangan letak air banyak-banyak nanti cair pulak..

Friday, November 18, 2011

Apam Marmar

Assalamualaikum....
Barsiaran di pagi Jumaat yang penuh dengan keberkatan...Hari ni mak-mak masak apa ye,tengahari ni mariam buat ayam goreng oat je untuk anak-anak.Pagi tadi abah mariam bertolak balik ke kelantan,abah datang hari rabu sebab ada kerja dekat Perlis tidur dekat rumah 2 malam je...Abah kata dah nak kena balik pagi ni sebab dah rindu dekat ma dah..hehe..Mula-mula abah ajak ma datang jugak,tapi ma tak boleh nak tinggalkan rumah sebab kak umi tengah berpantang dekat kelantan...Okla,kita tengok apam marmar yang gebusss nih...bagi jiran sebelah sikit...Sekarang ni kalau mama buat apa-apa je kuih mesti 2s tegur ''mama nak bagi makcik Nurul ke...??'' hehehe...

~Resepi~ My Resepi(Mat Gebu)

~Bahan-bahan ( Tin berukuran 10 inci )

  • 250 g tepung berserbuk penaik
  • 200 ml santan
  • 200 g gula halus
  • 2 biji telur Gred A
  • 1 camca teh vanila esen
  • 1 camca makan ovallate
  • Secubit garam
  • Pewarna merah dan hijau (ikut kegemaran masing2)

Cara-cara

  1. Satukan kesemua bahan dalam mangkuk adunan, kecuali bahan pewarna.
  2. Pukul dgn speed perlahan sehingga semua bergaul mesra. Kemudian lajukan speed dan putar hingga adunan kembang dan pekat.
  3. Bahagi 3. Satu dibiarkan kosong, satu diwarnakan hijau dan satu lagi warna merah.
  4. Dalam tin yg telah dilenser dgn mentega, bubuh warna merah dan hijau secara berselang seli diikuti bahagian yg tanpa warna pada atasnya.
  5. Gunakan spatula, buat pusingan satu arah sebyk 1 - 2 kali.. Kukus atas air mendidih selama 45 minit. Angkat dan keluarkan dari acuan. Biar sejuk baru dipotong.

Tuesday, November 15, 2011

Kek Coklat Tanpa Telur

Assalamualaikum...
Nak cerita apa ye malam ni,tak ada cerita sangat nak citer kali ni memandangkan MyLove pun baru je bertolak ke KL lepas maghrib tadi.Syafiy dan Syadza pun dah tido,tinggal Sidqiy je yang teman mama sekarang ni,tu pun tengah dok main tuang-tuang air dalam gelas.Malas mama nak larang,ikut dia laaa...
Sekarang nih dah boleh nak update kerap sikit sebab dah beli charger baru..hehehe..Lepas nih bolehla ronda-ronda blog kengkawan yang lain,lama dah tak buat keje tuh..('',)

Super Moist Eggless Chocolate Cake resepi dari Kak Dayang.Sangat senang buat kek nih dan sangat moist,tak yah pakai butter,tak yah pukul telur sampai kembang,senang yang amat....Antara kek coklat yang mariam suka buat,bulan lepas je 5-6 kali buat kek nih ('',)

~Resepi~ Myresepi (Dayang)

Bahan-bahan ( loyang 5-6 inci )

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/2 cawan serbuk koko (DJ guna Cap Kijang)
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 1 1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
  • 1 cawan gula perang
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
  • secubit garam
  • 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung
  • 1 sudu kecil cuka atau jus lemon

Cara-cara

  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan muffin cup pun boleh juga.
  2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
  3. Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
  4. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak.Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran. Contoh gambar kek yg menggunakan muffin cup.

Sunday, November 13, 2011

Apam Dot-dot

Assalamualaikum....
LinkTuan rumah baru nak update menu yang tersohor seantero dunia nih,tak apa la kan sekurang-kurangnya ada pengalaman buat apam nih..('',)
Minggu ni saja dah 2 kali buat apam ni atas permintaan bakal imam-imam muda mama.Suka sangat buat sebab kejap je licin sampai kena sorok sikit sebab nak balas pinggan jiran sebelah.Terima kasih banyak-banyak Cik Tie sebab bagi acuan untuk buat apam nih...(cik tie,dah lulus ke belum...hehehe)
Kalau mengikut resepi yang asal,bagi mariam sukatan gula dia super sweet,kurangkan gula sangatla digalakkan sebab inti pun dah manis...('',)

~Resepi~ (My Resepi)
~Bahan-bahan ( 45 biji Cup Sederhana Besar )

~3 biji telur
~275 gm tepung gandum
~200 gm gula halus (mariam kurangkan pada 150gm)
~150gm susu segar (fresh milk) . Boleh juga ganti dgn susu sejat
~3 sudu teh baking powder
~1 sudu teh ovallete
~Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
Pewarna & Esen Vanilla

Cara-cara

1. Masukkan kesemua bahan ke dalam bekas dan putarkan dalam kelajuan tinggi selama 6-8 minit
2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa
3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
4. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang. 5.. Saya guna acuan tart , kawan saya guna acuan apam..boleh je mana2..asalkan berlapik
6. Picitkan blueberry filling secukupnya
7. Picitkan lagi adunan sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan
8. Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit
9. Jangan buka api besar semasa mengukus. Nanti merekah
10. Boleh tukar filling (inti) apam ni dengan inti pilihan contoh : sekaya, strawberry, jem, peanut butter, coklat, orange filling dan apa2 yg anda suka.
11.Selamat Mencuba

~Cara-cara~

1. Masukkan kesemua bahan ke dalam bekas dan putarkan dalam kelajuan tinggi selama 6-8 minit
2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa
3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
4. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang. 5.. Saya guna acuan tart , kawan saya guna acuan apam..boleh je mana2..asalkan berlapik
6. Picitkan blueberry filling secukupnya
7. Picitkan lagi adunan sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan
8. Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit
9. Jangan buka api besar semasa mengukus. Nanti merekah
10. Boleh tukar filling (inti) apam ni dengan inti pilihan contoh : sekaya, strawberry, jem, peanut butter, coklat, orange filling dan apa2 yg anda suka.
11.Selamat Mencuba