Wednesday, January 26, 2011

Apam Gandum n Donut

Assalamualaikum...
Apam gandum ni buat untuk sarapan pagi,makan apam ni teringat zaman dekat SMART dulu.Antara kuih minum petang budak-budak asrama apam ni la,mungkin sebab apam ni senang buat dan murah,jadi pihak dewan makan tak kedekut nak bagi banyak-banyak dekat pelajar...('',)
~Resepi~ My Resepi (Kak Fida)

~Bahan-bahan ~( loyang 10x10x3 inc. )

  • 4 1/4 cawan tepung gandum - diayak(akak guna 1/2 kilo)
  • 3/4 cawan gula hitam (akak guna gula perang dan gula pasir,dicampur)
  • 2 1/2 cawan air
  • 1 peket yis serbuk - (cnth - Mauripan)
  • secubit garam (opt)
  • kelapa parut putih dikukus dgn sedikit garam dan daun pandan yg digunting kecil - utk mkn bersama apam(mariam kukus biasa je)

~Cara-cara~

  1. Loyang disapu minyak sekeliling.
  2. Yis dibancuh bersama 1/2 cawan air dan ketepikan.Tepung,gula digaul rata di dalam sebuah mangkuk lalu masukkan campuran yis sambil dituangkan lebihan air dan kacau dengan hand whisk/senduk hingga adunan sebati,licin dan tak berbintil2.
  3. Tuang adunan ke dalam loyang dan biarkan adunan naik dua kali ganda,selama lebih kurang 45 min hingga 1 jam.
  4. Panaskan kukusan dan kukus selama 30-40 min.Biar apam benar2 sejuk.
  5. Apabila kuih benar2 sejuk,bolehlah dipotong dan hidangkan bersama kelapa parut kukus.
Donut ni buat semalam untuk minum petang dengan anak-anak,guna resepi angah.Kalau tak silap mariam,angah buat jual donut guna resepi nila...

~Resepi~Angah
~Bahan-bahan~
~140 ml air
~1/2 biji telur saiz M
~280 gm tepung roti
~28 gm gula
~4 gm garam
~6 gm susu tepung
~40 gm marjerin
~5 gm yis

~Cara-cara~
~Adun semua bahan hingga jadi doh yang kenyal.
~Canai dan terap.
~Biar doh naik 2 kali ganda, kemudian goreng dengan api yang kecil.
~Salut dengan gula atau topping kegemaran anda.

2 comments:

  1. ish kaklong ni,pecah rahsia secret recipe agh,haha(lawak ja!).aah dok meniaga buat donat resepi tu la,gebu,juniors agh suka,tiap2 minggu mesti pesan,2R ni pun gila donat,tak jemu2.

    apam gandum tu agh pernah try buat dulu tp tak brp jadi.nanti kalau sempat dan rajin boleh buat guna resepi ni pulak,nmpk cantik.

    ReplyDelete
  2. abisla agh lps nih tak leh berniagala..hahaha
    nanti bila start pengembaraan angah tuh depa semua rindu dendamla dengan masakan agh...hehehe
    apam nih senang amat nak buat,pejam mata pun leh jadi...(tipu sgt la kan,haha)

    ReplyDelete