Tuesday, January 11, 2011

Tetamu Hari Ahad

Assalamualaikum....
Hari ni lewat petang update memandangkan suami ke KL,jadi malam ni tak kalut nak masak-masak sangat.Hari ahad lepas suami jemput pakcik n family kat Sungai Dua dan sepupu n family dekat Bertam Perdana makan-makan dekat rumah.Plan pun last minit masa kami on the way ke pasar malam hari sabtu.Mariam buat laksa penang dan bubur pulut hitam je...;-)

~Resepi~
~Bahan-bahan~
-Ikan kembung/sardin/dll
-Asam keping
-Garam
(Rebus ikan bersama asam keping dan garam)
~Bahan kisar~
~Cili kering
~Bawang besar
~Belacan
~Cili padi
(Kisar semua bahan-bahan)
~Bunga kantan
~Daun kesum
~Telur
~Limau kasturi
~Bawang besar
~Cili padi/besar
~Timun
~Daun Salom
~Salad

~Cara-cara~
~Isi ikan yang direbus dikisar halus.
~Tulang ikan dikisar dan ditapis.
~Masak bahan kisar seketika,kemudian masukkan air rebusan ikan,ikan yang dikisar serta air tulang yang telah ditapis (tapis 2 kali,mula-mula guna penapis santan kemudian guna penapis teh)
~Masukkan asam keping (guna asam yang rebus ikan tadi),bunga kantan dan daun kesum.
~Bolehla masukkan garam.

~Selepas kuah masak bolehla dimakan bersama laksa yang telah direbus hingga kembang.
~Makan bersama telur rebus dan ulam-ulam.
~Resepi~
~Bahan-bahan~
~Beras pulut hitam (rendam 2-3 jam)
~Santan
~Gula
~Daun pandan
~Secubit garam
~Tepung beras (1-2 sudu besar)

~Cara-cara~
~Rebus beras pulut hitam hingga empuk,masukkan daun pandan dan gula.
~Dalam periuk berasingan kacau santan,tepung beras dan secubit garam hingga likat.
~Bila dua-dua sudah masak bolehla dimakan bersama.

Abang dan adik kena perisi daun kesum,adik buat keje sungguh-sungguh tapi abang banyak main dari buat...

Makan timeeee....Nyammmm....nyammm... ;-)

No comments:

Post a Comment