Ayam panggang ni mariam buat sama dengan black pepper chicken chop,sedap tapi lain kali kena lebihkan rempah.Kali ni buat main bubuh je,tak ikut sukatan resepi pun.Satu lagi silap bubuh rempah campuran,kena beli rempah lain lepas ni.. :)
Tak mengancamla ayam ni,gambar pun tak cun..Next time boleh buat lagi dan kena lebihkan bahan perap.Kali ni mariam buat agak kering sikit... :(
~Resepi~ MyResepi resepi asal Che.Mid FP
~Bahan-bahan~
- 1 ekor ayam (bersihkan dan tidak perlu dipotong kecil)(mariam potong)
- Bahan-2 untuk make up ayam :
- 3 biji bawang besar
- 4 biji bawang putih
- 1 inci halia
- 2 atau 3 sudu besar sos lada hitam -
- 2 sudu besar madu
- 1 ketul kiub ayam Knorr
- 2 sudu besar gula pasir-
- 2 sudu besar herba campuran
- 1 1/2 sudu teh garam halus
- Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan make-up.
- Sedikit mentega
- Campur kesemua bahan make-up dengan sedikit air dan kisar.
- Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam yang telah dibersihkan.
- Perap selama 1 1/2 jam.-
- Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang. Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak. Semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan minyak n campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering.
- Hidangkan bersama kentang goreng, coleslaw dan kentang putar
gambar tak lawa tak apa mariam...janji mkn sodap!...hehe
ReplyDeletebetul tuh kak...takut org tak lalu nk tgk la pulak..hehehe
ReplyDelete