Menu kali nih roti jala kuah kuzi dan dadih.Roti jala dan kuzi ni dah lama buat,masa tu hari ahad kebetulan suami nak pergi meeting dekat KL.Mariam buat lebih sikit untuk kirimkan dekat mak di Ipoh.Mula-mula nak buat kuzi dengan ayam kampung,tapi cari ayam kampung tak jumpa.Jadi buatla dengan ayam yang tak dicucuk tuh....(",)



~Bahan-bahan~
~Tepung 500g
~Santan cair 2 cawan
~Telur sebiji
~Secubit garam
~Serbuk kunyit/pewarna kuning
~Air secukupnya
~Cara-cara~
~Bancuh semua bahan-bahan hingga sebati.
~Kemudian tapiskan
~Bolehla mula menjala...

~Resepi ~(Mak)
~Bahan-bahan~
~1/3 (8 gm) Agar-agar bertali yang 24 gm
~3/4 cawan gula
~2 liter susu segar
~Secubit garam
~Cara-cara~
-Masak agar2 bersama 1 1/2 cawan air hingga larut(air tu agak2 agar2 tenggelam
-Masak hingga susu mengelegak skit2.Kacau sentiasa (jangan sampai susu tu pecah minyak)
-Masukkan ke dalam bekas.
(kalu suka perisa lain bolehla tambah kemudian
kaklong,nak request resepi kuzi,boleh?kot terasa nak mkn nanti boleh laa try.cantik sgt roti jala kaklong,haluih sungguh...
ReplyDeleteboleh2,no prob...tadi mls nak taip sebab panjang,nnt bila senang klong tulis naaa...
ReplyDeletehaluihhh mcm tuan dia kot...hahhahaha...