Monday, November 22, 2010

PULUT DAKAP (step by step)

Assalamualaikum...
Bersua kembali dengan menu pulut dakap ;-) Sebenarnya dah lama buat kuih nih,sebelum raya haji lagi.Tapi sebab nak saing update dengan Kak Madiha kuih ni dalam waiting list,hari ni baru dapat keluar ;-) Kalau dekat fotopages dulu kuih ni selalu masuk entry.Okla,tak nak celoteh banyak-banyak sebab keje rumah tak siap lagi..Jom layan gambar kat bawah... (",)Pulut diletakkan di atas daun pisang (tekan sampai pulut rata,jangan tebal nanti tak sedap)Pisang dibelah dua dan disalutkan dengan gula.Letakkan pisang dia atas pulutKemudian balutkan pisang dengan pulut Ikat dengan menggunakan tali rafia,kemudian kukus selama 30-40 minit dengan api yang serdahana.Siap di dikukus Siap untuk di ngappp ;-)

~Resepi~
~Bahan-bahan~

-Pulut 500g (rendam)
-Santan pekat 1 1/2 cawan (Ikut citarasa nak lemak atau tak)
-Pisang raja
-Garam
-Gula
-Daun pisang (layurkan)

Cara-cara

-Kukus pulut hingga masak.
-Santan dicampur dengan sedikit garam,kemudian digaul bersama pulut.
-Letakkan pulut di atas daun pisang yang sudah dilayurkan.Pulut ditekan supaya rata.
-Pisang yang sudah dibelah dua disalutkan dengan gula.Kemudian letakkan di atas pulut.
-Balut pulut,kemudian ambil 2 biji pulut yang sudah dibalut,ikatkan dengan tali.
-Kukus selama 30-40 minit dengan api yang serdahana.Alih-alihkan pulut itu.
-(Kalau nak gaul terus gula bersama pulut pun boleh,jadi pisang tu tak perlulah disalut gula lagi )




3 comments:

  1. sedapnyaaaaaa!!!!
    akak pun dah siap update pulut dakap!!! jom tengok akak punya versi pulak... lulus ke idak? hehe.. thanks mariam ye berkongsi resepi tradisi ni... sedap sgt2!!

    ReplyDelete
  2. hehehe...kak madiha kan sifu masak2,sekali cuba mesti jadi punyeee...sama2 kak,seronok bila dpt share ngan kengkawan.. :)

    ReplyDelete