Friday, July 1, 2011

Ayam Lada Hitam Bermadu

Assalamualaikum...
Ayam ni masak hari ahad lepas,buat nasi ayam lada hitam bermadu,nasi mariam tak ambik gambar sebab dah biasa dah menu nasi ayam ni kan,cuma tang ayam tu first time mariam buat cam tu ,sebab biasanya kalau nasi ayam mariam cuma buat ayam madu je,kali nih ubah pesen skit..Lain kali boleh cuba ayam tomyam bermadu ke,ayam kari bermadu ke,best jugak gu dengan nasi ayam ni kan..:-)
Hari ni encik suami balik awal sebab dekat penang depa nak buat demonstrasi bantahan BERSIH..Entah apa-apa kan,lantak pi la depa nak buat demonstrasi BERSIH tu,nak pi bantah-bantah buat apa kan..Mesti depa nih dapat duit kan,kalau tak takkanla nak buat keja-keja yang tak de faedah tuh...Lawak sungguh bila tengok iklan digi,patung tu pun kena tangkap sebab pakai baju kuning,last-last kena tukar pakai baju biru..Malaysia..Malaysia...Satu lagi iklan yang dok kondem BERSIH ni,(yang Bell berlakon) depa ni takut sangat,kata negara demokrasi,tapi orang nak buat demonstrasi aman pun tak boleh,konon-konon takut jadi huru-hara,yang jadi huru-hara tuh sebab depa dok pi tangkap orang masuk truck tu yang menyebabkan orang jadi marah,kalu tak mesti tak ada apa-apakan...ishh..ishh..ishh..Ni nak pi dok Australia nih...(ayat mcm mengada-ngada dan lupa asal usul je..hahaha...) Tapi ok juga depa nak buat demonstrasi bantahan tu,sebab boleh cik abangku balik awal hari nih..hehehe...
Makan dengan nasi ayam...nyamm..nyamm..('',)

~Resepi~
~Bahan-bahan~

~Ayam (setengah ekor)
~1 biji bawang besar
~2-3 ulas bawang putih
~1 inci halia
~2-3 sudu besar sos tiram
~3-4 sudu besar kicap
~2-3 sudu besar sos lada hitam(mariam guna life)
~2 sudu besar madu
~1 sudu besar@ 1 sudu kecil serbuk lada hitam
~Garam secukupnya
(kepedasan ikut citarasa..)

~Cara-cara~
1.Kisar bawang besar,bawang putih dan halia.Kemudian bahan kisar dicampurkan dengan sos tiram,kicap,sos lada hitam,madu,serbuk lada hitam dan garam.Rasa dulu,kalau semua dah ok baru gaulkan dengan ayam.
2.Perap selama 1 jam atau lebih,kemudian bolehla dibakar dengan suhu 180'c selama 1 jam/hingga masak.(Sos perap yang lebih mariam masak dan bila dah pekat mariam lumur atas ayam bila ayam dah 3/4 masak.)

No comments:

Post a Comment