Monday, August 1, 2011

Selamat Menyambut Ramadhan

Assalamualikum...
Selamat menyambut bulan Ramadhan buat seluruh umat Islam,semoga Ramadhan kali ini kita sama-sama berusaha mempertingkatkan lagi amal ibadat kita semua,InsyAllah.Hari pertama bulan Ramadhan tahun ni terpaksa berbuka dengan anak-anak je sebab suami kena kerja luar, ingatkan Ramadhan kali ni bolehla rest dari buat kerja luar...Tapi rezeki tidak kira bila dan dimana,semoga Allah permudahkan segala urusan dan berikan kesihatan yang terbaik untuk suamiku,Ameen...Pagi tadi kami bertiga bangun sahur awal dari biasa,pukul 4 dah bersahur,pukul 4.30 suami bertolak ke kl sebab meeting pukul 10 pagi.InsyaAllah kalau semua urusan selesai,petang nanti akan bertolak balik ke penang semula....('',)
Okla citer pasal menu kali ni pulak,kek marble dekat bawah buat minggu lepas,mariam guna resepi yang biasa buat dulu,cuma buat ala-ala pelangi.Mula-mula tu buat apam dot2 tu,tapi tak jadi la pulakkk,disebabkan angin rajin ada lagi jadi mariam terus buat kek nih,tengok-tengok ovallet tak cukup la pulak,alang-alang dah buat tawakal je lah.Nasib baik ok, memandangkan hari tuh suami nak ke kl,kirim kek ni dekat mak sikit dan bagi jiran sebelah sikit (balas pinggan dia..hehe..)Ni untuk mak..;-)
Ni untuk jiran sebelah..:-)

Ni untuk makan-makan dekat rumah ;-)

~Resepi~
(myresepi:tulip77)
( loyang 10" x 3" tinggi )

~250g tepung naik sendiri
~200g gula kastor (mariam letak 180g)
~300g telur - timbang tanpa kulit ( saya guna 5biji size B )
~1camb ovellate
~1camt baking powder
~2camb susu pekat
~50ml susu segar
~175g butter - cairkan
~1/2camb coklat/strawberry/ kopi/pandan emulco - pilih satu yang digemari, atau citarasa sendiri

Cara-cara:

1.Pukul telur dengan gula hingga kembang,kemudian masukkan ovellate.
2.Masukkan telur,baking powder,susu pekat,tepung dan susu cair (adunan menjadi pekat).Apabila sudah sebati masukkan butter cair tadi,kemudian kacau hingga sebati.
3.Bahagikan kepada 3/4 bahagian.
4.Sapukan loyang dengan butter dan tabur sedikit tepung.
5.Kemudian masukkan adunan selang seli.
6.Bakar pada suhu 160'c selama 45 minit.
(bila sejuk baru keluarkan dr loyang)

No comments:

Post a Comment