Monday, January 10, 2011

Honey Prawn

Assalamualaikum...
Udang madu nih buat untuk lunch hari sabtu,sedap tapi mariam derhaka skit dekat resepi asal,ikut apa yang ada kat rumah je ;-)
Hari tu Mariam ada tanya Kak Hana pasal flower carrot yang selalu nampak dalam hidangan masakan dia,suka sangat-sangat sebab cantik.Jadi Kak Hana ada buat entry khas pasal benda tu (cayangggg akak).....Boleh la tengok dekat rumah Kak Hana ye.Sesuai sangat untuk menarik minat anak-anak untuk makan sayur-sayuran.Lepas nih mariam nak cuba cari kat sini,kalu tak kena kecek-kecek dekat angahla jawabnye...hehehehe ('',)

~Resepi~Kak Hana
~Bahan-bahan~
~400 gm udang basah (diperap bersama serbuk kunyit, garam dan 1 sudu makan tepung jagung selama 10 minit. Kemudian digoreng sehingga garing)
~1 labu bawang besar*
~1 biji cili merah*- x dok!! gune cili kering jerk! ngeeee..(mariam guna cili kering jugak)
~3 ulas bawang putih*
~3 sudu makan madu (dibancuh dgn 60 ml air)
~2-3 biji cili api (diketuk) (mariam tak letak)
~1 sudu makan sos cili
~1 sudu makan jus lemon (kalau xde, boleh guna jus limau kasturi, limau nipis atau jus oren)
~sedikit daun ketumbar (dihiris)
~1/2 sudu besar kicap pekat

~Cara-cara~
~Kisar bahan2 bertanda *.
~Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bahan2 kisar hingga garing.
~Masukkan madu, kicap dan sos cili. Kacau sedikit. Kemudian masukkan cili api dan daun ketumbar.
~Setelah kuah agak kering, masukkan udang, jus lemon dan daun ketumbar. Gaul mesra selama 10 saat. Tutupkan api. Hidangkan.

No comments:

Post a Comment