Thursday, June 2, 2011

Gulai Lemak Telur Itik

Assalamualaikum....
Dah lama tak bersiaran pasal menu masak-masak ni,rasa rindula pulak nak jenguk blog masakan kawan-kawan nih.2-3 bulan kebelakangan ni memang blog masak-masak mariam jarang bukak,mengadap laptop pun curi-curi je.Sekarang ni tengah kumpul 'kerajinan' untuk cuba resepi-resepi baru dan mengupdate blog nih.Kalau tak update blog mesti mood nak cuba resepi-resepi baru terbantut.Harapnya lepas nih rajinla mengupdate dan 'memasak' resepi baru..('',)

Gulai lemak telur itik,kalau dekat kelantan kami panggil gulai kuning telur itik...('',)

~Resepi~Ma
~Bahan-bahan~

~Telur itik 2-3 biji
~Santan
~Asam keping 1 keping
~Cili kering 1-2 biji *
~Lengkuas 1 inci *
~Bawang besar 1 biji *
~Kunyit hidup 1 inci *
~Garam
~* perlu dikisar

~Cara-cara~
~Panaskan air hingga mendidih,pecahkan telur itik satu persatu.Biar telur masak baru angkat.Jangan pecahkan semua sekali dalam satu masa nanti tak cantik.(mariam pecahkan telur ni dalam senduk)
~Bahan kisar dimasak bersama santan dan asam keping dan kacau selalu supaya santan tak pecah minyak.Bila santan dah masak masukkan telur.Kacau 2-3 minit kemudian bolehla diangkat.

No comments:

Post a Comment

Post a Comment