Sebenarnya hari ni Mariam nak update pasal menu lain tapi dah janji ngan akak kita sorang ni,jadi mariam hold dulula pasal menu tuh sebab nak saing update ngan kakak kita tu hehehe.. InsyaAllah pagi esok kami akan balik cuti beraya kat Ipoh,raya hari rabu esok dah balik kampung dah.Awal sungguh dapat cuti ;-) sebenarnya hari Ahad hingga Selasa suami ada kerja kat KL,tu yang kami semua kena ikut sekali balik terus ke Ipoh.Okla jom tengok apa yang ada kat bawah...

~Resepi~ (My Mum)
~Bahan-bahan~
~Ikan
~Tempoyak 2-3 sudu besar
~Daun kesum
~Bunga Kantan 1 kuntum belah 2
~Asam keping 1-2 keping
~Cili kering 2-3 biji *
~Lengkuas 1 inci *
~Bawang besar 1 biji *
~Kunyit hidup 1 inci *
~Garam
~Gula (option,ikut citarasa)
~* perlu dikisar
~Cara-cara~
~Masukkan air,masak semua sekali bahan-bahan kisar hingga mendidih kemudian masukkan bunga kantan,tempoyak dan daun kesum.Tunggu hingga mendidih,perisankan dengan garam
~Masukkan ikan.Bila ikan sudah masak bolehla diangkat.

Ni selingan je,tiada kaitan ngan mana-mana masakan,hehehe.Kalau stok air-air macam ni ada dalam peti ais,nila projek adik sebelum abang balik dari sekolah.Letak air dalam bekas dan masukkan air-air macam ni kat dalam,satu untuk adik satu untuk abang.Sebab mama dia tak bagi minum yang sejuk-sejuk.. ;-)
haha 2S pun suka main rendam2 ye,macam paksu pulak.
ReplyDeleteagh tak pernah makan gulai tempoyak,masak jauh sekali laa.nanti blk nak try laa rasa,sedap ka masak tempoyak ni?nampak mengiurkan sungguh...
hehehe..2s nih tgk mama dia buat macam nih,tu yang dok ikut tuh...
ReplyDeleterasa gulai nih macam ala2 asam pedas,masam-masam skit..alang ckp paklang dia suka,yelakan org pahang mesti suka tempoyak kan... ;-)