Monday, January 24, 2011

Black Pepper Chicken Chop

Assalamualaikum....
Hari jumaat lepas buat menu ni untuk makan malam,ingat encik suami balik macam biasa,tup-tup pukul 10 lebih baru sampai.Kesejukkanla semuanya,kecuali ayam tuh bakar balik sekejap.Malam tuh mariam buat ayam 2 versi,black pepper ni salah satunya,satu lagi buat versi lain pulak.Tiba-tiba masa nak perap ayam tuh rasa macam rajin sikit,sikit je...('',) Resepi ni biasa buat,dan ambik dekat myresepi,tapi tak ikut semuanya sebab ada bahan-bahan yang tak ada dekat rumah..Okla jom kita layannnn... ('',)

~Resepi~ My Resepi (Aeeda)

Bahan-bahan ( 2 orang )

~*UNTUK DIPERAP*

~2 paha ayam (kalo suke, debone kan. kalo malas, biar je tulang nye)

~2 ulas bawang putih (cincang)

~1 cm halia (cincang)

~1/2 sudu teh serbuk lada hitam

~2 sudu besar sos cili

~1 sudu besar sos tomato

~1 sudu besar sos Lee & Perrins(mariam tak letak)

~1 sudu besar kicap manis

~1 sudu besar kicap masin(mariam tak letak)

~1 sudu besar sos tiram

~1 sudu besar madu

~garam secukup rasa

~*SOS BLACK PEPPER*

~1/2 botol sos lada hitam

~2-3 sudu besar sos tiram

~3-4 cendawan butang (cincang)

~1/2 biji bawang besar (cincang)

~garam/gula secukup rasa

~Cara-cara~

  1. gaulkan ayam dengan bahan perapan dan biarkan semalaman. Cucuk-cucukkan ayam dengan garfu supaya bahan perapan dpt diserap dengan elok.
  2. selepas diperap semalaman, sediakan non-stick pan untuk tujuan menggoreng ayam. Goreng dengan minyak yg sedikit saja dan tutupkan pan sehingga ayam dah separuh masak.
  3. balik-balikkan ayam sehingga masak (tapi jgn terlalu masak agar ayam tetap juicy).
  4. lebihan bahan perapan tadi boleh la dijadikan sos utk dituangkan ke atas ayam yg dah siap.
  5. tapi kalo rase tak cukup je sos marinate tu, boleh sediakan sos black pepper nya spt yang tertera di atas.
  6. caranya dengan memasak bahan2 sos black pepper selama satu minit dan adjust la kepekatannya dengan menambah sedikit air, garam dan gula secukup rasa. OK

4 comments:

  1. sedapnya...
    balik ni nak pi cari sos lada hitam laa,tak pernah jumpa lg.kat sini takleh makan la pulak.selalu buat sos bbq ja sbb base tu ja ada,mesti sedap kan black pepper punya version...

    ReplyDelete
  2. Nanti angah kena list downla barang apa nak kena beli..hehehe.Klong guna yg life punya,selalu buat b.pepper sebab abg suka yg tuh..:)

    ReplyDelete
  3. sedapnya!...terliur dah ni..hehe

    ReplyDelete