Monday, January 17, 2011

SERIMUKA

Assalamualaikum....
Antara kuih kegemaran mariam,walaupun ni bukan pertama kali buat.Rasanya dah berbelas kali kot dah buat kuih ni tapi dalam berbelas kali tuh tak semua yang menjadi,separuh kot yang menepati citarasa.Sebab suka cuba-cuba resepi baru,kadang-kadang rasa terlebih lemak santan,terlebih rasa telur dan yang paling tak syok bila bahagian atas tuh lembik,adoiiii...geram sungguh!!!!Ada sekali tuh mariam buat terasa pedas pulak bahagian atas tuh,bila fikir-fikir balik baru teringat masa kacau bahagian atas tu guna kuali yang baru lepas buat sambal tumis...Adoiiii,masuk mat bin la jawabnya.... :(
Guna resepi Kak Madiha,InsyaAllah tak tukar resepi lain dah....:-)
Suami dan Syafiy pun makan banyak kuih serimuka kali nih,Sidqiy makan yang atas jela,yang bawah tuh mama dia kena perabis...Mariam buat separuh adunan je...:-)

~Resepi~Kak Madiha (Fotopages)
~Bahan-bahan~
Bahan Lapisan Bawah
~400gm beras pulut (basuh bersih & rendam dlm sejam atau sementara prepare bahan2 lain rendam pulut dulu)
~17oz santan cair (dari sebiji kelapa ~ yg pekat simpan utk lapisan atas yg cair untuk lapisan bwh)
~1 s/k garam

Bahan Lapisan Atas
~25 oz santan pekat (mariam tak guna kepala santan,guna santan yang diperah je)
~220gm gula pasir
~5biji telor gred A
~½ s/k esen vanilla
~¼ s/k esen pandan (kalau dah blend daun pandan tak perlu boh esen pandan lagi) (mariam tak letak sebab guna daun pandan)
~¼ s/k garam
~5 s/b rata tepong gandum (sukat guna sudu penyukat)
~5 s/b rata tepong jagung
~Pewarna hijau secukupnya (boleh juga blendkan daun pandan bersama kelapa & dapatkan jus santan bercampur pandan sebanyak 25 oz... kalau nak buat camni.. kelapa kena ambil 2/3 khas utk lapisan atas & tinggalkan 1/3 utk lapisan pulut)(mariam tak letak pewarna)

~5 helai daun pandan untuk mengukus. (kalau takde pun takpe)

Cara Membuatnya

1. Terlebih dulu jerang air & daun pandan dalam periuk kukus.
2. Toskan beras pulut yg direndam. Masukkan ke dalam loyang. Campur santan & garam lalu kacau rata sehingga garam larut. Semasa meletak di atas pengukus, pastikan beras pulut & santan serata. (jangan ada bahagian yg tebal & nipis. Rata2kan guna sudu. (kalau tak nanti ada bahagian pulut yg tebal ada yg nipis )
3. Kukuslah selama 30 minit. Bila masak tekan2 pulut dengan sudu agar mampat. Ketepikan dulu.
4. Dalam bekas yang lain, sediakan bahagian lapisan atas.
5. Campurkan kesemua bahan2 lapisan atas menggunakan whisker dan kacau hingga sebati. Tapiskan ke dalam kuali.
6. Masak sebentar di atas api yg sederhana sambil dikacau2 sentiasa menggunakan whisker sehingga agak pekat (agak2 mcm susu pekat manis tu).
7. Tuangkan ke atas lapisan pulut dan kukus lagi anggaran 10 - 15 minit.
8. Sejukkan sebelum dipotong.

4 comments:

  1. yang ni pun favourite agh jugak tp hagham sekali pun tak pernah buat,makan ja tau,hahaha.nanti balik msia kaklong ajar agh buat ya,hehe

    ReplyDelete
  2. boleh no prob,biar klong buat tuk agh la,bab2 mengajar nih susah skit sbb time nk tunjuk tuh mesti ada yg kantoi...hehehe...

    ReplyDelete
  3. sedapnya....lama tak buat ni..singgah mkn sini dulu la..hehe

    ReplyDelete