Assalamualaikum....
Selamat menyambut tahun baru buat rakan-rakan semua...Semalam tak bersiaran sebab suami cuti,biasanya tak cuti pun kalau tahun baru Hijrah ni,jadi semalam bolehla kami outing ke Juru sambil makan mee ketam... (yummyyyy) Pau ni buat hari isnin untuk minum petang dengan anak-anak dan frozen untuk sarapan pagi esokkannya.Masa tengah isi sri kaya,Sidqiy (adik) mintak nak ratah makan kaya,mama bagi sikit jela (satu sudu kecik) tapi still mintak lagi.Mama dia buat tak tahu jela,malas nak bagi makan banyak-banyak sebab manis.Masa kuih dah masak,adik masuk dapur dan tengok,lepas tuh dia cakap "Eeemmm,macam tak sedapppp jeeee...." mama dia dah gelak dah sebab cara dia cakap tuh nada berlenggok.Dalam hati mama cakap,nih mesti kes tak puas hati sebab tak bagi makan sri kaya tadi...Mama pun cakap, "Kalau tak sedap adik tak payahla makan ye...." Cakap tak sedap,tapi dekat 3 biji jugak habis adik makan,isshhh..isshhh...('',)
Teringin nak makan pau lepas tengok Angah buat dan jual pau yang putih gebussss... ;-) Tapi kenala tunggu weekend sebab bahan-bahan tak cukup masa tuh...
~Resepi~ (Kak Jasmeen)
~Bahan-bahan~
~500 gm Tepung Pau
~2 sdt Baking powder
~260 gm air suam
~1/2 peket instant yis (mauripan) or 6gm
~7 sdb gula halus
~3 sdb shortening / lemak sayur
~Cara-cara~
~ Campurkan tepung & baking powder (gaul rata)
~Bancuh yis & gula dgn air suam, kacau sehingga gula larut
~Masukkan air kedlm tepung & uli sehingga licin..(lembik adunan lbh krg spt adunan roti canai, klu rasa keras, leh tmbh air)
~Masukkan lemak sayur, uli lg sehingga licin..
~Tutup dgn kain, biarkan naik sekali ganda..(teman msukkan dlm oven, set low temp about 30 min)-shortcut step..hehehe..
~Bila dah naik..tumbuk2 utk keluarkan angin..dan bentukkan bulat2 kecil..
~Masukkan inti kegemaran..dah biarkan 10 min sblm dikukus..
~Kukus selama 10 min dgn api yg kuat (jgn lama2)
**Pastikan pengukus dipanaskan terlebih dahulu & balut penutup kukus dgn kain..
gebuss sungguh pau itu.agh suka pau kaya tp kaya buat sndr tak sedap mcm kaya beli,kih3.sidqiy pun suka ratah kaya,wahh bleh geng rafiqh ni...
ReplyDeleteheheheh,pakai yis baru..kalu yis lama mesti x gebu..tula,klong pernah buat sekali kaya ni masa dok ausie dulu,blk sini x pernah rajin eehhh nk buat..hehehe...aaaa,bole nk geng...rafiqh tak pe mkn manis2,gigi cantik...sidqiy nih mkn manis nnt ngan gusi2 hilang...hehehhee
ReplyDelete